Összevissza beszél az EMNP elnöke

Az autonómia nem magyar ügy, de ha választani kell a magyar jelöltek között, ez a fő kritérium. A Kossuth Rádiót Toró T. Tibor tudósította.

“EMNP: Szilágyi Zsolt az erdélyi magyarság jelöltje” – címmel népszerűsíti az MTVA az interjút, amelyet Toró T. Tibor adott a Kossuth Rádiónak. Mellékes, de azért érdekes az időpont: nem tudom, hánykor hangzott el a beszélgetés, de 7 óra után pár perccel az átírt szöveg már felkerült a netre. Pedig én nem dicsekednék vele, dugig van ellentmondásokkal.

Akit érdekel a részletes beszámoló, az ugorjon a végére: ott megtaláhatja az MTI-jelentést, amelyben színessel kiemeltem az idézett részeket, hogy egy pillantásra meggyőződhessen róla, TTT valóban épületes baromságokat beszél.

De lássuk akkor!

1. állítás: Kelemen Hunor a bukaresti kormány jelöltje, mert az RMDSZ elnökjelöltjei nem képviselték megfelelően az autonómiatörekvéseket.

2. állítás: Szilágyi Zsolt az erdélyi magyarok jelöltje, hogy legyen egy hiteles szószólója az autonómiaprogramnak.

3. állítás: Az autonómiatörvény nem “magyar ügy”.

 A következtetést illene a saját szavaimmal elmondani, de meghajlok TTT zsenialitása előtt, és hagyom őt beszélni.

4. állítás: A sikert az elnökválasztáson abban mérik, hogy mennyire jól, hitelesen, bátran, következetesen tudjuk elmondani a magunkét.

 

És végül az MTI-cikk (az eredeti itt):

EMNP: Szilágyi Zsolt az erdélyi magyarság jelöltje

Forrás: Kossuth Rádió – 180 perc | 2014. 09. 04. 07:07:07

Kelemen Hunor a bukaresti kormány
magyar jelöltje, Szilágyi Zsolt pedig az erdélyi magyarok jelöltje – jelentette ki Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. A politikus a közrádióban bírálta az RMDSZ-t, akinek az eddigi elnökjelöltjei szerinte nem képviselték megfelelően az autonómiatörekvéseket.

Az Erdélyi Magyar Néppárt azért állított önálló jelöltet az elnökválasztási kampányban, hogy legyen egy hiteles szószólója az autonómiaprogramnak – jelentette ki Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: vannak más olyan kérdések is, melyek szintén tabunak minősülnek. Ilyennek nevezte Románia “modernizálását egy föderális berendezkedés mentén”.

Az autonómiatörvény kapcsán azt mondta: Bukarest még úgy tesz, mintha nem értené, Erdélyben azonban már egyre több román embernek nyílik ki a szeme, és ébred rá, hogy ez nem “magyar ügy”. A politikus reményét fejezte ki, hogy sikerül összegyűjteniük 200 ezer támogató aláírást a kezdeményezéshez. Mint fogalmazott: a félidőnél biztatóak az eredmények.

Beszélt arról is, hogy eddig mindig az RMDSZ adta a magyar jelöltet az elnökválasztási kampányban, véleménye szerint azonban Frunda György, Markó Béla és Kelemen Hunor nem elég áttörően képviselték az autonómiatörekvéseket, adósuk maradtak az erdélyi magyarságnak, ezért döntött az EMP Szilágyi Zsolt állítása mellett. Úgy vélte: a jelöltség egyfajta szerepjáték, hiszen egyik magyar jelöltnek sincs esélye arra, hogy a második fordulóba kerüljön. A sikert itt abban mérik, hogy mennyire jól, hitelesen, bátran, következetesen tudjuk elmondani a magunkét – fogalmazott.

Leszögezte: Kelemen Hunor a bukaresti kormány magyar jelöltje, Szilágyi Zsolt pedig az erdélyi magyarok jelöltje.

 

1 hozzászólás

  1. Flagellius

    Hát, az biztos, hogy aki itt ezt az összehasonlítást megejtette, az magyarul sem ért helyesen, hogyan fogalmazhatna meg magyarul számba vehető véleményt?! Ezért csak a tipikus diverzív RMDSz-es maszatolás szintjéig juthatott.

    • Kedves Flagellius, sok kellemetlenségtől kímélné meg magát, ha nem ismételgetné mások kommunikációs paneljeit. Igaz, cserébe gondolkodni kéne. Érdemi hozzászólása van?

      De hogyha már szóba hozta a helyes magyar nyelvet, volna néhány megjegyzésem:
      1. Nem összehasonlítottam, hanem kiemeltem. (Az összehasonlításhoz két szöveg, két macska, két akármi kell.)
      2. Egy nyelvet, így a magyart is lehet jobban vagy rosszabbul érteni, helyesen vagy helytelenül nem lehet.
      3. A diverzív szerteágazót, több lábon állót jelent – gondolom nem ez a véleménye az RMDSZ “maszatolásáról”. Szóval csak óvatosan a helyes magyar nyelvvel!

Hozzászólás